{ "title": "1 Dakikada Nabız Sayısı", "image": "https://www.nabiz.gen.tr/images/1-dakikada-nabiz-sayisi.jpg", "date": "19.01.2024 17:17:19", "author": "Cihan OZEN", "article": [ { "article": "1 Dakikada Nabız Sayısı, Kalbin büzüşüp şişerek damarlara yaptığı etkile halk arasında kalp atışı denir. Kalp dakikada 60-80 defa basınç yapar. Buna nabız adı verilir.

Nabız Ölçümü Nasıl Yapılır?

Vücutta iki bölgeden nabız ölçümü yapılabilir?
Bahsedilen bölgelere, parmaklarınızı hafifçe bastırarak nabız atımlarını duymaya çalışın ve hissetmeye başladığınız yerde durun. Şimdi bir saniye hesabı yapabileceğiniz bir saat alın ve 1 dakika boyunca (60 saniye) bu atımları tek tek sayın.

Yaşlı insanlarda nabız sayımı düşük görülebilir. Tam aksine egzersiz, efor ve heyecan hissettiğinizde nabız değerleri artım gösterir. Bu atımlar noktasında ciddi bir şikâyet belirtisi olmamaktadır. Yüksek ve düşük tansiyonlu kişilerde buna dahildir. Çünkü vücut kendi ayarını bu tansiyona göre ayarlamıştır, ortada bir sıkıntı yoktur. Nabız ve soluk verip alma; hastalık durumlarında, heyecan, egzersiz, üzgünlük ve korku durumlarında artar.

Nabız değerlendirilmesi
Vücutta nabız değerlerinin sayılabildiği alanlar; şah damarı, bacak damarı, ön-kol damarı, kol damarıdır. Hasta kişilerin dolaşımını incelerken çocuk ve yetişkin hastalarda şah damarından, bebek hastalarda ise kol atardamarından nabız alınır.

Nabız saymak

Nabız elimizin orta ve yüzük takılan parmağının yardımıyla ölçülmelidir. Teknoloji ilerledikçe nabız sayılması işlemi eski değerini yitirse de hastalık hakkında ilk tahminlerimizi nabız ölçümlerine göre yapabiliriz. Nitekim acil bir durum karşısında nabız sayısını kontrol etmeyi bilen bir kişiye nabız değerlerinin sonucu itibariyle ciddi ipuçları elde edilir.

Normal Nabız

Sağlıklı bir bireyin dinlenme anında ölçülen nabız değeri; 1 dakikada nabız sayısı 60 ile 100 arasındadır. Nabız basınçları hep yanı ritimde yumuşak ve dolgundur. Nabız atmalar soluk alırken yükselir soluk verirken ise düşer. Heyecan veya panik atak yapıya sahip bireyler küçük bir olay karşısında dahi 1 dakikadaki nabız sayılarındaki değerlerde artış görülür. Her insanda görülmeyen bu durum örneğin normal insanlarda kolay rastlanmaz. Normal bir insan belki olağan dışı beklenmeyen bir olay karşısında heyecanlandığında 1 dakikada sayılması gereken ortalama nabız değeri artar. Tıp dilinde bu nabız artışı olayına taşikardi denir. Taşikardi durumunda kalbin çok hızlı çalıştığı sonucu ortaya çıkar.

Nabız Neden Hızlı Atar?

Çeşitli faktörler insanlar arasındaki nabız sayılarının birbirinden farklılık göstermesini sağlar. Örneğin tifo hastalığı dışında bütün ateşli rahatsızlıklarda ateş yükselmesi yanında nabzın yükseldiğini görülür. Örnek olarak 1 derece ateşin artmasına karşılık nabız atışlarındaki değer 1 dakikada nabız sayısından 20 vuruş artış görülür. Bu bakımdan değerlendirilecek olursa ateşli hastalıklarda nabız değerleri ile ateş yüksekliği hakkında görüş oluşabilir.

Tifo hastalığında durum biraz daha farklıdır. Ateş yükselse bile 1 dakikada nabız sayısına hemen hemen çok yakındır. Tehlikeli bir durum ise bağırsak delinmesidir. Bu durumda 1 dakikada atan nabız sayısı normal değerinden daha düşük atar ancak vücut ısısı düşer. Buda hastalığın çok ciddi boyutlara ulaştığını gösterir.
" } ] }