{ "title": "Erkeklerde Nabız Kaç Olmalı", "image": "https://www.nabiz.gen.tr/images/erkeklerde-nabiz-kac-olmali.jpg", "date": "23.01.2024 03:06:26", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Erkeklerde Nabız Kaç Olmalı, Nabız; Kalbin 1 dakikalık sürede kaç sefer attığının sayısal değeridir. Diğer bir ifadeyle kalbin dakikada kaç kez attığı anlamına gelir. Nabız hızını erkek ve kadınlarda etkileyen faktörler bulunmaktadır; bu faktörler arasında insan yaşı, fiziki özellik, duygu hareketleri kişinin sportif hareket alışkanlıkları ve ne sıklıkla yaptığı, varsa kullanıldığı ilaç ile havadaki sıcaklık gibi örneklerle yakından ilişkili haldedir. Tüm bu etkilerin altında, genel ortalamada yetişkin insanlarda 10 dakikalık bir dinlenmeden sonra 60-100 arası nabız, küçük çocuklarda da 70-100 arasında nabız ölçülmüş, bu değerler normal kabul edilmiştir.

Erkeklerde Nabız Hızı

Erkeklerde nabız ölçülürken, erkeklerin atletik bir yapıda olup olmadıkları, orta halli bir vücuda mı ya da orta halden aşağı bir yapıya mı sahip oldukları, bünyenin çok iyi olarak mı, yoksa iyi mi değerlendirileceği gibi durumlar ön şart olarak göz önüne alınır. Örnek; atletik yapıda olan bir erkek bünyesinde 18-25 yaş arasındaki nabız-kalp atış hızı, dakikada 49-55 aralığında atması gerekir iken, 56-65 yaş arasında bir erkeğin bir dakikadaki nabzı 51-56 dolayında seyreder. Bu durumda kadınlara bakılacak olursa, orta bir bünyede olan kadınlarda 18-25 yaş arasındaki 1 dakikada atan nabız hızı 74-78 arasında, yaşı 26-­35 aralığına çıkarıldığında ise bu değerler bir dakikadaki nabız 73-76 olarak ölçülmüştür. Normal şartlarda, erkeklerin nabzı, kadınlara göre daha düşük olduğu görülmektedir.

Erkeklerde Nabız Kaç Olmalı, Bunu Etkileyen Durumlar

Nabız hızı düşmesi yıllarca sporla alakalı erkeklerde olabileceği gibi, sigara içen ve kansızlık hastalığı olan erkeklerde bu değerler çıkabilir. Tabi her zaman bu yüksek değerlerin sebebi olarak bir hastalık izi aramamak gerekir. Nedeni ise bir anlık duygu hareketleri, bulunulan ortamın çok fazla ısınması, sportif faaliyetlerin olmaması gibi sebepler nabız değerlerinin düşmesi ve yükselmesine etki eder. Nabız hızı olağan hızlarda olan insanların felç, kalp krizi ve ölüm gibi durumlara uğrama tehlikesinin, diğer insanlara göre daha düşük ihtimalli olduğu tıbben kanıtlanmıştır. Bundan dolayı genç ­ yaşlı ayırmadan nabız hızının, olabileceği kadar az hızda sabitlenebilmesi, insan sağlığı açısından çok fazla önem arz eder.

İnsanların Yaşına Göre Normal Nabız Değerleri

0-1 yaş bebeklerde 1 dakikadaki Nabız hızı; 120-140 arası.

1-3 yaş çocuk 1 dakikadaki Nabız hızı; 90-120 arası.

3-7 yaş arası çocuk 1 dakikadaki Nabız hızı; 90-100 arası.

7-20 yaş genç 1 dakikadaki Nabız hızı; 80-90 arası.

20 yaşından büyük insanda 1 dakikadaki Nabız hızı; 60-80
Yukarıda yazılı olan bu değerler normal olarak kabul edilir.

Normal şart ve ortamlarda, erkeklerin nabız değerleri, kadınların nabzına göre daha düşüktür.

" } ] }