{ "title": "Gebelikte Nabız Kaç Olmalı", "image": "https://www.nabiz.gen.tr/images/hamilelikte-nabiz-kac-olmali(1).jpg", "date": "19.01.2024 17:02:59", "author": "Rabia Nurdan Özen", "article": [ { "article": "Gebelikte Nabız Kaç Olmalıdır, Bir bayanın gebe kalması ile ruhsal ve fizyolojik pek çok değişiklik meydana gelmektedir. Bu değişikliklerden bazıları gebe olan bayanın dış görünüşünde farklılıklar ve rahimle ilgili olduğu gibi kalbi de etkileyen birçok değişikliğin ortaya çıkması söz konusudur. Gebelikte nabzın artması, kalp atış hızında artış görülmesi de normaldir.

Gebelikte Nabız Artışı Normal midir?

Gebelikte nabız, kan hacminde görülen artma, kalp atışında hızlanma ve kan akış hızının artması gibi nedenlerle farklılıklar göstermektedir. Her gebe olan bayana göre farklılık göstermektedir. Nabız hacminde yaklaşık %40 civarında artış görülmesi gebelikte beklenen bir değişikliktir.

Gebelikte Nabız Kaç Olmalıdır?

Gebe olan bayanın kalp atış hızı yani nabzı birçok unsura göre farklılıklar göstermektedir. Pompalanan kanın birçoğu rahim kanalına gittiğinden dolayı, vücudun geri kalanına kan gidemeyeceği için kalp daha fazla çalışmaya başlar. Bunun sonucunda kalp atışları hızlanacağından, gebelikte nabız artışları görülmektedir. Fakat ender görülse de bazı gebe bayanlarda nabız düşüklüğü de olabilir.

Gebelikte Nabız Düşüklüğü Neden Olur?

Gebelikte nabız düşüklüğü adı verilen bradikardi adı verilen durum ortaya çıktığında, bu sorun hem hamile bayanın hem de anne karnındaki bebeğin sağlığını etkiler. Fakat bu problem tedavi edilmeyecek bir sorun değildir.

Gebelikte Nabız Düşüklüğü Neden Olur?

Kardiovasküler Gelişim: Fetüs halinde bulunan bebeğin, kalp ve dolaşım sistemleri ilk haftadan itibaren başlayarak, doğum sonuna kadar muhteşem bir hızla gelişmeye devam eder. Anne karnındaki bebeğin kalbi birinci ayda atmaya başlar. Bu sırada da annenin kardiovasküler sisteminde de bazı değişimler görülmektedir. Gebe kadının kan hacminde normal düzeyden %45 civarında artış görülür bu da nabız düşüklüğüne neden olur. Ayrıca;
Gebelerde nabız düşüklüğü yaşanıyor ise bu durumda hem anne hem de bebek yeterli derecede oksijenden yararlanamaz.

Gebelerde Nabız Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?
Gebelikte nabız düşüklüğü tedavi edilmez ise bebeğinde nabzı da düşebileceğinden bebeğin sağlık durumunu etkileyebilir. Ayrıca doğum sancısını arttırabilir veya prematüre ve fatal ölüm riskini arttırabilir.

Gebelikte Düşük Nabız Tedavisi Nasıldır?

Hamilelik döneminde bradikardiye yani düşük nabza sebep olan durum detaylı bir muayeneden geçirilerek uygun tedavi düzenlenmelidir. Reçeteli ilaçlar ile veya kalp pili değişimi ile tedavi edilebilir.
" } ] }