{ "title": "Nabız Düşüklüğü", "image": "https://www.nabiz.gen.tr/images/nabiz-dusuklugu.jpg", "date": "20.01.2024 10:03:30", "author": "Mustafa Engin Çoban", "article": [ { "article": "Nabız Düşüklüğü, Nabız düşüklüğü kişilerde göğüs ağrısı, nefes darlığı, yorgunluk gibi problemler olarak karşımıza çıkar ve insanların önemsemesi gereken bir durum olarak tavsiye edilir. Yetişkin bir insanın nabzı dakikada 60 ile 100 arasında değişken olarak atar bu düzenli ve sağlıklı nabız atışı yaş küçüldükçe artar.

Nabız Düşüklüğü Neden Olur?

Tehlikeli nabız düşüklüğü kalbin atmasını gerçekleştiren vücut elektrik sinyallerinde oluşan bir problem sonucu ile vücutta ortaya çıkar ve nabzın düzensiz atmasına ve düşmesine sebep olur. Fakat nabız düşüklüğünün tek sebebi bunlar değildir sağlıklı durumlarda da nabız düşüklüğü kişilerde meydana gelebilir.

Kalp Sorunları: Kalbi oluşturan ve içerisindeki dokuların aşırı yıpranması ve tahribata uğraması, vücuda yayılan elektrik sinyallerinin kalitesi ve düzenli çalışmasını engeller. Bu yıpranmaya sebep olan etkenler aşağıdakilerdir;
Diğer Hastalıklar

Nabız düşüklüğüne neden olan faktörlerden birisi de direk ya da dolaylı olarak kalple bağlantısı olan farklı hastalıklardır. Bunlarda şöyle sıralanabilir.
Mineral Bozukluklar: İnsan vücudunun çok ihtiyacı olan mineral değerleri eğer vücutta yeteri kadar yok ise ve alınmıyorsa zamanla bu kişilerin vücudunda bazı hastalıklara yol açar ve bu hastalıklara yol açabileceği gibi nabız düşüklüğüne de sebep olur. Bu durum tam ters ilişkilidir çok fazla mineral alan insan vücudunda da farklı hastalıklar ortaya çıkar. Vücuda gerektiği kadar mineral alınmalıdır ve bu insan sağlığı için çok önemlidir. Örneğin, kanda çok fazla miktarda potasyum bulunması.

Kondisyon Gücü: Hastalar düzenli olarak spor ve egzersiz yaparak sağlıklı bir vücuda ve kalbe sahip olurlar. Bu spor ve egzersizlerin sonucunda kalp güçlenir ve kolay kolay düzensiz çalışma sağlamaz. Dolaşım sisteminin işlevselliği artar ve yapısı güçlenir. İnsan vücudunun direnci ve kondisyonu artar. Bunun sayesinde diğer insanlara göre kalpleri daha az çalışarak aynı işlevi ve görevleri yerine getirir. Kondisyonu çok yüksek ve sağlam olan sporcuların nabzı 40'a kadar düşebilmektedir ve bu da sağlığın göstergesi olarak kabul edilir. Nabız düşüklüğü olan hastalar kesinlikle spor ve egzersiz yapmalıdır ve bu sayede bunun önüne geçmelidirler.

Nabız Düşüklüğü Tedavi Nasıl Yapılır?

Nabız düşüklüğü tedavisi önce bunu tetikleyenin yani altta yatan sebebin bulunması ortaya çıkarılması ile başlamaktadır. Eğer altta yatan bir sebep veya hastalık yoksa tedavi edilmesi bile gerekmez tek yapılması gereken hastanın spor, egzersiz ve dengeli beslenmesidir. Ama her şeyden önce bir doktor muayenesi gerekmektedir. Hastaların bu süreçte kendilerine çok iyi bakmaları gerekir. Öncelikle kolesterolünüze çok dikkat etmeniz gereklidir. Sigara kullanımından ve çok ağır yağlı yemekler tüketmekten kaçının. Sürekli tansiyonunuzu ölçün ve kontrol altında tutun. Yiyeceklerinizi tuzsuz yiyin ve düşük kalorili yiyecekler tercih ederek sağlığınıza dikkat edin. Bu gibi hususlara dikkat ederseniz çok kısa zamanda fark edeceksiniz ki nabız düşüklüğü hastalığından kurtulacaksınız.

Kalp Pili: Kalbin yaymış olduğu elektrik sinyallerinde zayıflık var ise bu durumda devreye kalp pilleri girer ve kullanılmadığı veya önemsenmediği takdirde hastalık ciddi bir şekilde ilerler. Bu cihaz kişinin derisinin altına yerleştirilir ve görevi nabzı olması gereken seviyede tutar. Bu kullanılan tedavi yöntemi çok yaşlı hastalarda yani 65 yaş ve üstü hastalarda kullanılır.
" } ] }