{ "title": "Nabız Nasıl Ölçülür", "image": "https://www.nabiz.gen.tr/images/nabiz-nasil-gecer.jpg", "date": "19.01.2024 23:53:24", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Nabız Nasıl Ölçülür, tıp alanında sıklıkla kullanılan nabız ölçme terimine kısacası kalp atışı denilmektedir. Kalp özellikle insanların vücudunda çalışırken devamlı olarak kasılır ve bu şekilde damarlara basınç uygulamaktadır. Özellikle kalbin damarlar uyguladığı basınca kalp atışı denilir. Kalp yaklaşık olarak dakikada 60-80 arasında kasılma işlemi yapmaktadır. Çünkü meydana gelen bu kasılmalar basınç ile eşdeğerde tutulmaktadır. Bir dakikada kalbin yapmış olduğu kasılma ya da basınca nabız ismi verilmektedir. Nabız ölçümleri çoğunlukla kalbin atış sayısını göstermektedir, insanların vücudunda yalnızca iki yerden nabzın ölçümü alınabilmektedir.

Nabız Ölçümü Nerelerden Yapılır, nabız ölçümünde en yağın olarak bilinen ve kullanılan yöntem bileğe orta iki parmak ile bastırılarak yapılan nabız ölçümüdür. Nabız ölçümünde kullanılan bu yöntem kişilerin almış olduğu ilk yardım ve sağlık dersleri ve tv dizilerinde sıklıkla gösterildiği için toplumdaki herkes tarafından bilinmektedir. Başka bir nabız ölçme tekniği ise boyun bölgesidir. Kişinin boyun bölgesinden yapılan nabız ölçümü için gırtlağın her iki tarafında mevcut olan atardamara orta iki parmak ile bastırılarak kolaylıkla ölçülebilir. Sağlıklı olan bir kişide nabız artışı genellikle 70-80 arasında değişebilmektedir. Özellikle nabzın ölçülmesinde etkili olan vuruşlar çoğunlukla yumuşak ve dolgun bir haldedir. Bunun için nabız vuruşları, belli aralıklar ile devam etmektedir. Kişilerin nabız vuruşları bazen artarken bazen de azalabilir. Çoğunlukla kişi nefes aldığında nabız vuruşu artarken, nefes verme işleminde ise nabız vuruşları azalmaktadır. Eğer kişinin nabzı ölçüldüğü zaman hızlı bir şekilde atıyorsa, bunun sebebi kalbin hızlı bir şekilde atmaya başlamasıdır.

Nabız Ölçümünde Yüksek veya Düşük Çıkmasının Nedeni Nedir, nabız çoğunlukla insanlar arasında farklılık gösterebilmektedir. Çünkü yaşlı olan kişilerin genellikle nabız vuruşları düşük seviyelerde gözlenmektedir. Ancak heyecan, egzersiz ve efor sarf edildiği zaman nabız vuruşunda hızlı bir artış gözlenmektedir. Hatta böbrek üstü bezlerinin salgıladığı adrenalin hormonundan kaynaklı olarak da nabız sayısında atışlara sebep olabildiği unutulmamalıdır. Çoğunlukla nabız vuruşunda meydana gelen artışlar ya da düşüşlerde vücut kendisini otomatik olarak nabız vuruşuna göre dengelemektedir. En basit nabız ölçümü el bileğindeki atardamardan daha rahat duyulmaktadır. Bunun için özellikle muayene sırasında nabız ölçümü genellikle bilekten alınmaktadır. Kalp çoğunlukla çalışırken her kasılmasında atardamarın içine kan göndermektedir. Gönderilmiş olan bu kan atardamarın içerisinde ilerler ve damar çeperinde basınç oluşmasına neden olur. Meydana gelen bu basınç ise en çok el bileğinde, boyunda ve ayak sırtı damarında görülmektedir. Nabız ölçümü için boyun ve bilekteki atardamara bastırılması ile kolaylıkla nabız ölçümü yapılabilmektedir.
" } ] }