{ "title": "Nabız Ölçme", "image": "https://www.nabiz.gen.tr/images/nabiz-olcme.jpg", "date": "21.01.2024 05:50:22", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Nabız Ölçme, tıp biliminde oldukça yaygın şekilde kullanılan nabız kalp atışı anlamına gelmektedir. Kalp sürekli çalışırken kasılır ve damarlara basınç uygular. Kalbin uyguladığı basınca kalp atışı denmektedir. Dakikada yaklaşık 60 ile 80 kasılma meydana getiren kalbin bu kasılması basınçla eşdeğerdir. 1 dakikada meydana gelen basınca nabız adı verilir. Nabız kalbin dakikadaki atışını gösterir. Nabız vücudun sadece iki bölgesinden ölçülmektedir. En çok bilinen nabız ölçüm yeri el bileği olarak bilinmektedir. Buradaki nabız bileğe iki orta parmak ile bastırılarak ölçülebilir. Bu ölçüm türü en çok kullanılan yöntemlerdendir. Diğer nabız ölçüm bölgesi ise boyundur. Gırtlağın yanındaki iki atardamara iki orta parmak ile bastırılarak bu bölgede de nabız ölçülebilir.

Nabız ölçme, nabız insandan insana farklılık göstermektedir. Yaşlı insanlarda nabız düşük seyirde atarken genç insanlarda daha hızlı bir şekilde atar. Egzersiz, heyecan, korku gibi durumlarda nabız daha hızlı artar. Ayrıca nabız ile adrenalin hormonu arasında paralel bir bağ olarak kullanmaktadır. Nabız düşünce veya artınca vücutta kendini nabza göre dengeler. Bu sayede insanlar düşük veya yüksek tansiyonda insanlar hayatlarına devam edebilir. Nabzın en kolay ölçüldüğü yer bilek olarak kabul edilir. Acil müdahalelerde doktorlar nabzın ölçümü için bileği kullanırlar. Kalbin her kasılmasında atardamar içerisine kan pompalanır. Bu kan damarlar içinde ilerleyerek damar çeperlerine basınç yapar. Bu basınç en fazla boyun, bilek ve sırt kısmında görülür. Sağlıklı bir insanda nabız 70 ile 80 arasında değişir. Nabzın ölçümünü yumuşak olarak gelen vuruşlar belirler ve bu vuruşlar kimi zaman artıp kimi zaman azalmaktadır. Örneğin nefes verirken azalan vuruşlar nefes alırken artmaktadır. Nabız hızlı ise kalp de hızlı artar. Buna tıp biliminde taşikardi adı verilir. Nabzın yavaş atmasına ise bradikardi adı verilir.

Nabız ölçme Hastalıkları veya Diğer Bozuklukları

Nabzın atışını etkileyen faktörler arasındadır. Ateşli hastalıklarda genellikle nabız artmaktadır. Çünkü ateşin bir derece artması nabzı 20 defa arttırır. Ayrıca kanamalı hastalıklarda da nabız artar. Bu durumlarda nabzın artması kanın eksikliğini organizmaya bildirmek içindir. Bunun yanında nabzın aşırı derecede arttığı hastalıklar da bulunmaktadır. Örneğin, guatr hastalığı nabzı 200'lü değerlere kadar çıkarmaktadır. Sinir sistemi hastalıkları ve beyin kanamalarında ise nabzın düştüğü gözlenmiştir.
" } ] }