{ "title": "Nabız Sayısı", "image": "https://www.nabiz.gen.tr/images/nabiz-sayisi.jpg", "date": "21.01.2024 11:30:42", "author": "Özlem Ercan", "article": [ { "article": "Nabız sayısı, kişilerde yaş ve olaylara bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Nabız, kanın normal yön olarak sol karıncıktan büyük olan atardamarlara doğrudan pompalanması süresinde, oldukça en uç noktalarda bulunan atardamarlarda oluşmuş bir dalgalanmadır. Bu durumu kısaca netleştirecek olursak kalp atışının en uçtaki atardamarlardan hissedilmesi olayı olarak bilinmektedir. Nabız sayısı kişinin dakikada kaç nabzının attığı ile ilgili bir kavramdır. Normal olarak bir nabız, yetişkin kişide dakikada 60–100 kez olarak, çocuklarda ise dakikada 100–120 arası olarak, bebeklerde dakikada 100-140 kez sayı olarak atım yapmaktadır. Nabız, kalbin normal bir şekilde attığını gösterir. Nabız sayısı bazen farklı durumlara bağlı olarak artar, bazen de azalarak farklı tepki gösterebilir. Bu sayıda artma ve azalma doğal olarak heyecana korkuya ve bazı hastalikların net bir fizyolojik etkilerine bağlı olduğu bilinmektedir. Nabız sayısı kişinin bilek ve boyun bölgesinden oldukça net olarak ölçülebilir.

Nabız sayısı, kalbin 1 dakika içinde oluşan kaç kez kasılma yani kalbin hızını net olarak yansıtmaya çalışır. Kalpte her kasılmasıyla birlikte bir miktar kadar kanı atardamarlara yani ilk olarak aort ve daha sonrasında bundan ayrılmış olan dallara uzaklaştırır. Kalp içindeki damarların esneyebilme özelliğinden dolayı farklı olarak atardamarlarda buna bağlı bir şekilde genişleme oluşur ve davam eder. Damar içinde bulunan duvarı bu genişlemenin hemen ardından elastik olduğundan dolayı buna bağlı olarak eski durumuna döner, ardından hemen bir sonraki atım ile yeni bir basınç dalgasına bağlı olarak bununla birlikte tekrar genişler ve bu şekilde böyle devam ederek gider. İşte oluşan bu genişleme, damarların yüzeysel olarak seyrettiği yerlerde yani el bileği, dirsek içi, kasık, şakak denilen bölge, ayak bileği gibi nabız dalgası olarak doğrudan hissedilir düzeye gelir. Ayrıca normal olarak hastalar ameliyat olduktan hemen sonra nabız ölçen bir alete bağlı olmaları gerekir. Bu alet, nabzın sayısının dakikada kaç kere attığını ve nasıl bir şekilde attığını gösterir. Hasta kişide bir sorun olmadığı taktirde ise bu alet doğal olarak çıkarılır. Şimdi sizlerle birlikte kişilerde nabız sayısının değerlerini inceleyelim.

İnsanlarda nabız sayı değerleri
Yukarıda verilmiş olan aralıklar dışında yer alan bir nabız değerine sahip olan kişiler kesinlikle bir Uzman doktora gitmesi gerekir. Çünkü çoğu zaman çeşitli sebep veya hastalıklardan dolayı farklı bir şekilde nabız sayısı değerlerinde oldukça değişim olabilmektedir. Bu durum korkutucu bir durum ve hal değildir ancak nabızda oluşan değişimler sürekli olarak devam ederek meydana geliyorsa kesinlikle sorunun olduğunu tespit edilip tedavi edilmesi gerekebilir.

" } ] }