{ "title": "Yüksek Nabız", "image": "https://www.nabiz.gen.tr/images/yuksek-nabiz.jpg", "date": "19.01.2024 09:43:31", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Yüksek Nabız, Nabız kalbin atış hızını ifade etmektedir. Kalp kasılarak daha sonra gevşeyerek kanın atardamarlarına ulaştırılmasına yardımcı olur. Atardamarlarda ise bunun sonucunda genişleme meydana gelir. Atardamarlarda oluşan genişleme ile gerilmeler damarların yoğun olduğu bölgelerde nabız ölçümü sayesinde gözlemlenir. Nabız sinyalleri şakak, ayak bileği ve el bileği bölgesinde daha çok hissedilmektedir. Bu yüzden de nabız ölçümleri genelde bu bölgelerde yapılmaktadır. Nabız ölçümünde, nabzın en çok hissedildiği bölgelere bakılmaktadır. Özellikle de el bileğinde nabız sinyalleri çok daha yüksek çıktığından ölçümler bilek bölgesinden yapılmaktadır. Kol ve dirsek çukuruna bakılarak nabız anlaşılır. Bebeklerde ve çocuklarda nabız ölçümü daha çok direk çukuru kısmında yapılır.

Yüksek Nabız Neden Olur?

Nabız çeşitli birçok hastalığın sonucunda yükselir. Özellikle de enfeksiyon ve ateşli hastalıklardan kaynaklı rahatsızlıklarda nabız artışına daha çok rastlanmaktadır. Ayrıca vücutta meydana gelen kanamalar durumunda da kalp normalinden daha hızlı atmaya başlar ve nabız yükselir. Ancak kanama uzun süre devam ettiği takdirde vücutta bulunan kanın giderek azalmasına neden olur. Kanın azalması sonucunda kalbin pompalayacak kan bulamamasından dolayı nabız git gide yavaşlar. Kan kaybından kaynaklı nabzın giderek azalması hatta durması sonucunda da ölüm gerçekleşir. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında acilen doktora gidilmeli ve kanamanın durdurulmasını sağlamalısınız. Çünkü kan kaybı ölüm gibi üzücü ve olumsuz sonuçlar ile karşı karşıya gelinmesine neden olur.

Kan Kaybı Durumunda: Kan kaybı durumunda kalp normalinden daha da hızlı atmaya başlar. Bunun sonucunda da nabız yükselir. Fakat kanamanın sürekli devam etmesi hiç kesilmemesi ve vücuda ilave kan girişinin olmaması durumunda nabız giderek yavaşlar.

Yüksek Ateşli Hastalıklar: Enfeksiyonel kaynaklı olan rahatsızlıklar sonucunda daha sık görülmektedir. Bu durumda nabzın yükselmesine sebep olur.

Psikolojik Kaynaklı Etmenler: Kaygı, aşırı stres ve gerginlik gibi oldukça fazla hissedilen duygular, nabzın yükselmesine yol açar.

Spor ile Hareketlilik Durumlar: Devamlı hareket halinde olmak veya oldukça ağır egzersizler yapmak, nabzın kısa süreli artışına sebep olur. Özellikle de gündelik yaşamda koşulduğunda ve bünye aşırı zorlandığında bu nedenden dolayı nabız artışına sıkça rastlanılır.

Vücut Isısı Artışı: Vücut ısısındaki anormal artış, nabzın yükselmesine sebep olur.
" } ] }